Adım Adım Bilgisayar Montajı
1. Kasamızı kutusundan çıkartıp hemen işe başlamak için sabırsızlanıyoruz. Ancak önce kasanının arka, ön ve yan panellerini incelemekte fayda var. Dikkatlice bakacak olursanız bu panellere ilişkin tüm vidaların arka yüzde yer aldığını göreceksiniz. Yan panelleri tutan 1'er adetten toplam 2 adet, üst kapağı tutanda 1 adet vida bulunuyor. Kasanın arka yüzünü kendi tarafımıza çevirdiğimizde sağ tarafta kalan kapağı elle çevirebilecek şekilde yapılmış bir vidanın tuttuğunu görmekteyiz. Yan kapakların kenarlarındaki hava ızgaraları ise arka tarafa yakın inşa edilmiş. Bu detayları unutmayalım ve belleğimizin bir kenarına not edelim.
2. İşe sağ tarafta kalan kapağı sökerek işe başlıyoruz. Bunun için sağ kenar ortadaki vidayı çevirmeniz yeterli. Vidayı emin bir yere koyun daha sonra işimiz bitmek üzereyken tekrar lazım olacak. Kapağın yanında bulunan ve yerinden çıkarmanıza yarayan çukurluklardan tutarak kendinize doğru çekin, böylelikle kasamızın içine ulaşmış oluyoruz. İçinden çıkan güç kaynağı kablosu ve vida torbası ile soğutma fanını çalışma alanınızın bir köşesine koyun.
3. Şimdi ikinci kapağı da çıkartalım. Bu kez yıldız tornavidamız devreye girecek, sol kenar ortadaki vidayı bununla sökün ve kapağı yine diğerinde olduğu şekilde sökün.
4. Yine arka bölümün sol kesiminde kasanın ayrılabilir bir bölümü daha olduğunu göreceksiniz. Bunu çıkartmayı başarabilirsek anakartı da üzerine monte edeceğiz. Dikkatlice incelerseniz 3 adet vidanın bu çıkarılabilir, raylı yatağı kasaya sabitlemiş olduğunu göreceksiniz. Bu vidaları da yukarıdan başlayarak sırayla sökün ve diğer vidaların yanına koyun, kaybolsa dahi yedekleri var ama işi "parça arttırmadan" bitirmek daha zevkli olacak.
5. Yatak vidaların baskısından kurtulunca dışarı çıkarılabilir duruma geldiğini göreceksiniz. Biraz sıkışmış olabilir. Tutacak ve dışarı çekecek yeri olmadığından ortadaki delik yardımıyla dışarı kaydırmak zorundasınız. Burada paneli zedelemekten korkmayın zira az sonra zaten kendi ellerimizle kopartacağız onu bağlı bulunduğu yerden.
6. Kasamızın üst yüzeyindeki kapağı da sökersek çeşitli işlemler için elimizi kolumuzu daha rahat kasa içerisinde dolaştırabileceğiz. Bu sebepten geliniz bunu da sökelim, açmanız gereken vida bu kapağın arkâ panel ile buluştuğu noktada yer alıyor: Çıkartırken biraz zorlanabilirsiniz, geriye doğru biraz kaydırdıktan sonra daha kolay ele gelecektir.
7. Sıra geldi ön panele. Burada da fazla güç harcamadan ani bir hareketle bu kısmı çıkartacağız. Ön panelin alt bölümünden tutun ve kendinize doğru çekin, gelmezse telaşlanmayın ve biraz daha fazla güç verin. Kıracağım diye korkmakta iseniz bir de üst taraftan deneyin, mutlaka çıkacaktır.
8. O da ne? CD-ROM sürücü için boşluk bırakmamışlar. Alalım yıldız tornavidamızı elimize ve en üst bölümdeki dikdörtgen levhanın deliğine saplayalım. Kanırtalım şimdi yukarıya doğru. Evet şimdi elle tutulacak gibi. Yukarı aşağı gerçekleştireceğiniz birkaç hamleden sonra bu da yerinden kopacaktır.
9. TK-980 kasamızın güzel bir yönü de mümkün olduğunca modüler çalışma fırsatı tanıması. Kapaklardan birini sökerken hani elle çevirebilen bir vida ile çalışmıştık ya? Kasanın içerisinde ön panel tarafına doğru baktığınızda aynısından bir tane daha göreceksiniz. Sökelim şimdi o afacanı yerinden. Şimdi o vidanın sabitlediği alt bölmeyi güç kaynağı yönüne doğru çekin. Evet işte oldu, disket sürücü ve sabit diski monte edeceğimiz olayı sökmüş bulunuyoruz.
10.Kasamızın içinden çıkartıp bir kenara yerleştirdiğimiz vida torbasını açarak ilgili aparatı resimde görmüş olduğunuz şekilde kasanın alt tarafına monte etmeniz gerekiyor. Bu aparatları pul ve çivi olarak düşünebilirsiniz. Önce yuvarlağı. alt kısımdaki deliğe sokun, üzerindeki deliğe de çiviyi yerleştiriverin.
11.Kasamız böylece pek bir çıplak, pek bir metal yığını gözükmektedir. Fırsat bu fırsat
kasanın ön panelindeki led ve düğme bağlantılarını bir inceleyin.
12.Vida torbasının yanı sıra gelen kutu içerisinde bizim kızak tabir ettiğimiz aparatlar olduğunu göreceksiniz. Bunlardan 2 adedini ve DVD-ROM sürücünüzü alın, resimde gördüğünüz şekilde yan yüzeylerinden vidalayın. Bu sayede yuvasına daha rahat oturacak ve bizi kasaya vidalama zahmedinden kurtaracak.
13.Kasanın ön panelini kendimize doğru çeviriyoruz ve DVD-ROM sürücümüzü yeni
haliyle elimize alıyoruz. Burası biraz nazik olunması gereken bir adım. DVD-ROM sürücünün markası yazan ön tarafı .bize gelecek şekilde tutuyoruz ve az önce kanırtarak çıkarttığımız levhadan açılan boşluğa itiyoruz. Gittiği yere kadar kaydırıyoruz. Oh güzel, bilgisayarımızın ilk parçası yerini buldu bile.
14.9'uncu adımda yerinden söktüğümüz üniteyi ve disket sürücümüzü alalım. Resimde görüldüğü gibi (vida hizaları aynı olacak şekilde) ünitenin içerisine vidalayın. Aynısı olmasına ayrı bir ehemniyet gösterin yoksa ön paneli kapatmaya çalıştığınızda hüsrana uğrarsınız.
15.Disket sürücümüz takıldı. Pekala sıra geldi sabit diske. Bunu da alalım ve bağlantı noktaları tıpkı floppy gibi arkaya bakacak şekilde üniteye yerleştirip vidalayalım. Burada da resimdekinin aynı hizalara vidalamaya yapmaya gayret edin. Bitirince bir kenara koyun beklesin.
16.Kasamızın içerisinden çıkan soğutucu fanı alalım. Çok işimize yarayacak bu pervane ileride. Ön ve alt yüzeylerin birleştiği yerde içeride bu fanının takılacağı yeri bulun. Önce ayakları boşluklar üzerine koyup bir deneme yapın. Birkaç seferde bulacağınıza eminim. Uygun yeri bulduktan sonra hafifçe bastırarak yuvasına oturtun. Buradaki "çıt çıt" sesleri "ben yuvama oturdum" anlamına tekabül etmektedir
17.15'inci adımda pişmek üzere beklettiğimiz üniteyi alalım ve kaportacı misali kasanın altına girelim. Bu montaj sizi biraz zorlayabilir çünkü hem ünitenin tepesinden hem de yanlarından oturması gereken yuvalar bulunmakta. Dikkatli davranırsanız tek seferde yapabilirsiniz, yapamazsanız moraliniz bozulmasın denemeye devam edin. Nihayete erdikten sonra ise yapmanız gereken. işlem vidasını sıkmak olacaktır.
18.Anakartı monte etmek üzere ilk işlemlerimize başlıyoruz. Raylı sistem aracılığı ile çıkarttığımız paneli alıyoruz ve masaya yatırıyoruz. Vida paketi içerisinden çıkan metal ayakları da hazır ediyoruz. Bunları panelin üzerinde gördüğümüz deliklere yerleştireceğiz.
19.Ayaklardan birini alalım ve resimde gördüğümüz yuva yerlerinden birine yerleştirmeye çalışalım. Burası da sizi biraz zorlayabilir. Deliklerin uzak kenarları arasına bu ayakları koyun. Adaleli ellerinizle ayakları da uzak kenarlarından sıkıştırın, yuvaya yerleştirin ve bırakın. Alt kısımdaki çentikler panelin alt yüzeyine tutunmuş olmalılar. Dikkat ediniz! Resimdeki montajlama elimizdeki Gigabyte CXC anakartın mühendislik kopyası üzerine inşa edilmiştir. Sizin piyasadan alacağınız CXC bu anakarta göre kısa kenar itibari ile 3-4 cm daha küçüktür. Bu sebepten önce anakartı panel üzerine koyarak hangi ayağı nereye koyacağınızı hesaplayın.
20.Sırada yine kanırtmalık bir işimiz var. Anakartı yerleştirdikten sonra üzerindeki giriş çıkışların kullanılabilir durumda olması için yapacağız bunu. Bir önceki adımda üzerine vida yuvalarını yerleştirdiğimiz panelin üzerinde çalışmamız gerekiyor. Resimde gördüğünüz yeri elinizle aşağı yukarı hareket ettirerek yerinden sökün.
21.Kutunun içerisinden resimde gördüğünüz panel de çıkmakta. Bunu alın ve bir önceki adımda söktüğünüz yere yerleştirin. Dilerseniz bu işlemi anakartı vidalamadan önce de gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bu panelin üzerindeki USB yuvalarının kapalı oluşu. Bu kapakları da açalım ki USB portlarımızı.kullanıma sokabilelim.
22.Anakartınızı dikkatlice alın; yani avuçlamadan ve statik elektriğinizin boşalmış olmasına özen göstererek. Vidalayın raylı panel üzerine vidalayın, harika oldu bence.
23.İşlemcimizi kutusundan çıkartıyoruz. Aynı kutunun içerisindeki naylon paketin içerisinde bir de kablo var. Bunu da hazır ediyoruz, çünkü işlemci üzerindeki fanının çalışabilmesi için bu kabloya ihtiyaç var. Resimde gördüğünüz gibi kablonun ufak ucunu işlemci üzerindeki fanın yan kısmında bulunan yuvaya oturtun. Dikkat edin ters takmak için zorlamayın. Gerçi ters girme ihtimali az ama belli de olmaz.
24.İşlemcimizi alalım ve yuvasına yerleştirelim şimdi. Lakin. bunu yaparken işlemcinin ve yuvanın bölmelerine dikkat edelim. Burada 2 bölme var, birisi diğerine nazaran daha kısa, keza işlemcinin altıda aynı şekilde yapılmış. Bunları hizalayın ve yukarıdan hafif baskı uygulayın. İşlemcinin oturup oturmadığını baskı plakanın gözüküp gözükmediğini inceleyerek anlayabilirsiniz.
25.Güzel, işlemcinin de yuvasını yaptık. Şimdi fanını da takalım da sıcak basmasın. Kablonun açıkta kalan ucunu da anakartın resimde gördüğünüz bölgesine oturtun. Bu bağlantı da tek yönlüdür bu sebepten telaş etmeyin.
26.Belleğimizi (RAM) üzerindeki yongalar değmeyecek şekilde muhafazasından çıkartıyoruz. Anakarta yerleştirmeden önce ayaklarının 3 bölüme ayrıldığına dikkat ediyoruz. Aynı şekilde anakart üzerindeki bellek yuvalarının da 3 bölmeli olması dikkatinizi çekmiştir sanırım.
27.Önce anakart üzerindeki RAM yuvalarının kenarlarındaki beyaz klipsleri açıyoruz. Daha sonra belleğimizi dikkatlice tutarak ve 3 ayrı bölme olduğunu hatırda tutarak uyg
un şekilde yerleştiriyoruz. Devamında biraz bellek üzerine bastırdığımız takdirde beyaz klipslerin kendiliğinden kapandığını göreceksiniz. Eğer kapanmamakta direniyor ise elle de müdahale edebilirsiniz. Belleği yuvaya ters yerleştirmek gibi bir hatada ısrar etmeniz durumunda rahatlıkla ayakları zedeleyebilirsiniz ona göre.
28.Grafik kartımızı AGP yuvasına yerleştireceğiz. Yuvaların hangisi nedir diye karıştırıyorsanız 3'üncü sayfamızdaki yakın plan resimlere danışmanızı öneririm. Ekran kartımızı antistatik poşetinden çıkartıp hazır duruma getirelim ve resimde görüldüğü gibi serçe parmak kuyruk kısmını hafifçe dışarı itecek şekilde AGP yuvasına oturtalım. Biraz bastırmak gerekiyorsa çekinmeyin ama kuyruğa da dikkat edin.
29."Ya bu AGP slotunun ardındaki çıkıntı bela oldu kartı oturtamıyorum" demeyin çünkü hayattaki tüm çıkıntılar gibi bunun da bir amacı var. Eski anakartlarda bu çıkıntı olmadığından dolayı ekran kartını kasaya vidalarken yuvadan çıkma sorunları yaşanıyordu. Şimdi bu aparatı geriye doğru itip, ekran kartının kuyruk kesimine oturmasını sağlarsanız, bir nevi kilit yaratacaksınız ve sevgili kartınız artık yuvada kalacak.
30.Sıra ses kartımızda. Bunu da dikkatlice fazla avuçlamadan AGP yuvası ile arasında bir boşluk bırakacak şekilde ikinci PCI yuvasına takıyoruz.
31.Takacağımız son kart modem. Yani anakartımız slot olarak fazlasıyla yeterli. Yine ses kartından sonra bir PCI slotunu boş bırakıp sonraki PCI yuvasına kartımızı takıyoruz. Dilerseniz hepsini yanyana da takabilirsiniz ama hava dolaşımın daha rahat olması açısından biraz ara vermekte fayda vardır.
32.Kartlarımızı kasaya vidalayalım ki, az sonra bağlantıları yaptığımızda yerlerinden oynamasınlar. Vidalamayı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlardan en önemlisi kartın kasa ile birleştiği yerden aldığı güç ile yuvasından çıkması. Genelde kartın vida yerinin kasadan daha alçak ya da yüksek olduğu durumlar için söz konusu olan bu fırlamalık aynı kombinasyonu kullanırsanız sizin başınıza gelmeyecek yine de aklınızda bulunması iyi olur.
33.Her şey tamam ise, buraya kadar yaptıklarınızdan tamamen emin iseniz, artık paneli kasanın içerisine yerleştirebiliriz. Bunu yapabilmek için önce paneli ayağa dikin. Kasanın arka yüzü size bakacak şekilde olsun. Paneli dik tutarak ve kasa içerisindeki raylara oturacak biçimde içeri doğru itin. Eğer bir aşamadan sonra daha ileri gitmiyorsa fakat hala da açık gözüküyorsa nazikçe dışarı çekin ve aynı işlemi tekrar baştan uygulayın. Sizi anlıyorum, bu adım biraz zor gelebilir, normaldir.
34.Panelin kasa içerisine yerleştirilmesinde zorluk çekiyor iseniz, yandaki resmi bir kontrol edin. Söz konusu yuvalar bu kırmızı halka içerisinde gösterilenlerdir ve panelin buraya dik olarak girmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, ses kartınıza da dikkat etmelisiniz. Eğer paneli raya yanlış oturtup bir de üstelik itmekte ısrar ederseniz sonu iyi olmayacak ve ses kartınızın kırılmasına kadar varacaktır.
35.Sonuç itibari ile her şey yolunda gitti ise eğer, kasanızın resimdeki gibi gözükmemesi için bir sebep yok. Paneli kasaya vidalamayın, bakalım çalışacak mı? Aksi takdirde tekrar paneli çıkartmak zorunda kalabiliriz. Aynı işi, tekrar tekrar yapmanın bir anlamı yok ne de olsa.
36.Anakartımız ile gelen kablolarla tanışsak iyi olacak. Böylece az sonra bağlantıları yapmaya başladığımız zaman zorluk çekmeyiz. Resimde en solda görülen DVD-ROM sürücümüzü bağlayacağımız normal IDE kablosu, ortadaki sabit diskimizi bağlayacağımız UDMA 66 kablosu, en sağdaki ise disket sürücümüzün anakart ile bağlantısını sağlayacak olan kablo. Bunların üzerinde birer kırmızı yol bulunmasına ve uçlarında da geniş yüzeyde birer çıkıntı bulunmasına dikkatinizi çekerim.
37.Diğer resimde de güç kaynağından gelen 3 türde kablo görmekteyiz. Bunlar cihazların çalışması için gerekli olan elektrik akımını taşıyan kablolar. Bunları da sırasıyla tanıştırmak gerekirse; en soldaki anakarta girecek olan ATX bağlantı noktası, ortadaki DVD- ROM, Sabit disk ve kasa fanına akım verecek arkadaş, en sağdaki ise disket sürücümüzün elektrik açlığını giderecek.
38.Artık kasa içinde çalışmaya başladık hadi hayırlısı olsun. Önce disket sürücümüzün kablosunu anakart üzerindeki yuvasına yerleştiriyoruz. Dikkat edin ters yönde zorlama yapmayın, diğer tüm veri kablolarında olduğu gibi bu da tek şekilde yuvaya yerleştirilebilir. Kablonun kımızı yollu tarafı kasanın. üst yüzeyine yakın olacak şekilde bağlantı doğru bağlantıdır.
39.Aynı kablonun diğer ucunu da disket sürücümüze takacağız. Burada da kırmızı veri yolunun disket sürücünün güç bağlantı noktasından tarafta olmasına dikkat edin.
40.UDMA-66 kablomuzun mavi ucunu alıyoruz. Anakart üzerinde de aynı renkli yuvaya bularak kablomuzu bu yuvaya oturtuyoruz. Canım çekti siyahı takıyım demeyiniz zira 80 yollu UDMA-66 kablosunda anakarta bağlanacak olan uç mavi renkli olandan gayrisi değildir. Ayrıca sabit disk üzerindeki Master/Slave ayarları ile de oynamayın, oynadı iseniz tekrar master konumuna getirin.
41.Aynı kablonun diğer ucunu da sabit diskimize takmalıyız ki veriler anakarta geçerek işlenebilsin. Burada da kırmızı renkli veri yolunun sabit diskin güç bağlantı noktasından tarafta olmasına dikkat edin.
42.Sıra geldi DVD-ROM sürücümüzün veri bağlantısını gerçekleştirmeye. Bunun için 36'ıncı adımda gösterdiğimiz IDE kablosunu alıyor ve her hangi bir ucunu anakart üzerindeki beyaz yuvaya yerleştirmeye çalışıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar da diğerleri ile aynı, fazla zorlamamak, kımızı veri yolunun yukarıda olduğuna emin olmak.
43.Aynı kablonun diğer ucunu da DVD- ROM sürücümüze takmalıyız ki kullanabilelim. Burada da kırmızı renkli veri yolunun sabit diskin güç bağlantı noktasından tarafta olmasına dikkat edin.
44.37'inci adımda tanıştırdığımız disket sürücünün güç kablosunu aygıta takacağız. Ancak bu işlem çoğu yeni başlayanın en çok hata yaptığı yerdir. Bu yüzden dikkatli olun ve bağlantının resimdeki gibi yüksek taraf üste gelecek şekilde yapılmasına özen gösterin.
45.Sabit disk sürücüsüne uygun güç kablolarından birini alın ve yuvasına yerleştirin. Bu bağlantı da ancak bir şekilde gerçekleşebilir. Eğer taktıktan sonra sökmeniz gerekirse biraz asılmanız gerekebilir. Yalnız bunu yaparken aparatın iki yanından bastırmanız daha kolay sökmenizi sağlayacaktır.
46.Hazır o taraflara gitmişken şimdi bir de kasamızdaki ekstra fanın bağlantısını yapalım. Eğer resimdeki gibi bir kombinasyon tercih etti iseniz aynı güç bağlantı kablosunun devamında bir adet boş kaldığını göreceksiniz, bunu da alın ve fanın uygun bağlantısı ile bir yastıkta kocatın.
47.Herkesin canı can da DVD'nin ki patlıcan mı? Tıpkı sabit diskinkine benzeyen bir uç bulun, bunu da DVD-ROM sürücünün veri kablosu yanındaki yuvaya oturtun.
48.Montaj işinin neredeyse sonuna geldik sayılır. Güç kaynağımızdan gelen anakart bağlantı uçunu alalım ve anakart üzerindeki yuvasına yerleştirelim. Tek yönlü bir bağlantı olmasına karşın, deneyimlerimiz bazı arkadaşların bunu bir şekilde buraya saplayabildiklerini de göstermiştir. Doğru dahi oturtsanız son hamle için biraz bastırıp "çıt" efektini hissetmeniz gereken, bir adımdır bu.
49.Kasanın led ve düğme bağlantılarını da sayfa 3'te olduğu gibi gerçekleştirin. İsterseniz anakart kitapçığından da yapabilirsiniz. Kasamızın içerisindeki tüm bağlantıları tamamladık. Şimdi ortalarda gezen kabloları uygun bulduğumuz boşluklara yerleştirelim. Böylelikle hava dolaşımını engelleyecek şeyleri de ortadan kaldırmış oluyoruz.
50.Kasayı dik duruma getirin ve DVD- ROM sürücü üzerindeki ses bağlantı noktasını bulun. Ses kartı ile birlikte gelen kablonun bir ucunu buraya sokun.
51.Aynı kablonun diğer ucunu da ses kartı üzerindeki CD-IN yuvasına yerleştirin. Böylece 2 hamlede sürücü ile ses kartı arasındaki bağlantıyı tamamlamış oldunuz.
52.Artık dış bağlantıları da yapma zamanı gelmiştir. Önce işe klavye ile başlıyoruz. Gördüğünüz gibi klavyemizin ucundaki kablo mor renkte. Kasanın:arkasında aynı renkli anakart girişini bulunuz ve çok çok dikkatli şekilde yuvasına yerleştirin. Zira PS/2 denen bağlantı noktasının erkek ucu çok narindir ve derhal eğilir, bükülür, kırılır niteliktedir.
53.Microsoft faremizin ucu yeşildir, Kasanın arkasında klavyeyi bağladığımız yerin hemen yanı başında bu renk bir yuva bulunmaktadır, demek ki bunun yeri burasıdır. Peki ne yapıyoruz? Yuvasına yerleştiriyoruz.
54.Creative FPS 1000 4+1 hoparlör setimizin içinden çıkan kablolardan birinin ucu yeşil renktedir, bunu da kasamızın arka bölümünde bulunan. ses kartımızın yeşil renkli çıkışı ile buluşturuyoruz.
55.Ön hoparlörleri bağladık, ama ya arkalar? Creative FPS 1000 4+1 hoparlör setimizin içinden çıkan siyah uçlu ve üzerinde Rear yazan kablomuzu da az önceki bağlantının hemen yanındaki siyah çıkıştan gerçekleştiriveriyoruz.
56.Görüntü olmadan bilgisayar bir anlam ifade etmeyeceğine göre bu bağlantıyı da yapmamız gerekmekte. Bunun için de mönitörümüz ile birlikte gelen kabloyu kullanacağız. Bunun kasa üzerindeki birleşme noktası ise en üstteki (ekran) kartımızın mavi renkli bölümü olmakta. Taktıktan sonra yanlardaki vidaları da hafifçe sıkalım ve bir kazaya sebebiyet vermeyelim.
57.Oh! En sonunda bilgisayarımıza akım verme sırası da geldi. Kasa ile gelen kablomuzun bir ucunu resimdeki noktaya diğerini de elektrik prizine takıyoruz.
58.Ön paneldeki düğmelerin işlev kazanabilmesi için önce üst kapağı kapatıyoruz, bunu takiben ön paneli aynen-söktüğümüz biçimcide yerine monte ediyoruz.
1. Kasamızı kutusundan çıkartıp hemen işe başlamak için sabırsızlanıyoruz. Ancak önce kasanının arka, ön ve yan panellerini incelemekte fayda var. Dikkatlice bakacak olursanız bu panellere ilişkin tüm vidaların arka yüzde yer aldığını göreceksiniz. Yan panelleri tutan 1'er adetten toplam 2 adet, üst kapağı tutanda 1 adet vida bulunuyor. Kasanın arka yüzünü kendi tarafımıza çevirdiğimizde sağ tarafta kalan kapağı elle çevirebilecek şekilde yapılmış bir vidanın tuttuğunu görmekteyiz. Yan kapakların kenarlarındaki hava ızgaraları ise arka tarafa yakın inşa edilmiş. Bu detayları unutmayalım ve belleğimizin bir kenarına not edelim.
2. İşe sağ tarafta kalan kapağı sökerek işe başlıyoruz. Bunun için sağ kenar ortadaki vidayı çevirmeniz yeterli. Vidayı emin bir yere koyun daha sonra işimiz bitmek üzereyken tekrar lazım olacak. Kapağın yanında bulunan ve yerinden çıkarmanıza yarayan çukurluklardan tutarak kendinize doğru çekin, böylelikle kasamızın içine ulaşmış oluyoruz. İçinden çıkan güç kaynağı kablosu ve vida torbası ile soğutma fanını çalışma alanınızın bir köşesine koyun.
3. Şimdi ikinci kapağı da çıkartalım. Bu kez yıldız tornavidamız devreye girecek, sol kenar ortadaki vidayı bununla sökün ve kapağı yine diğerinde olduğu şekilde sökün.
4. Yine arka bölümün sol kesiminde kasanın ayrılabilir bir bölümü daha olduğunu göreceksiniz. Bunu çıkartmayı başarabilirsek anakartı da üzerine monte edeceğiz. Dikkatlice incelerseniz 3 adet vidanın bu çıkarılabilir, raylı yatağı kasaya sabitlemiş olduğunu göreceksiniz. Bu vidaları da yukarıdan başlayarak sırayla sökün ve diğer vidaların yanına koyun, kaybolsa dahi yedekleri var ama işi "parça arttırmadan" bitirmek daha zevkli olacak.
5. Yatak vidaların baskısından kurtulunca dışarı çıkarılabilir duruma geldiğini göreceksiniz. Biraz sıkışmış olabilir. Tutacak ve dışarı çekecek yeri olmadığından ortadaki delik yardımıyla dışarı kaydırmak zorundasınız. Burada paneli zedelemekten korkmayın zira az sonra zaten kendi ellerimizle kopartacağız onu bağlı bulunduğu yerden.
6. Kasamızın üst yüzeyindeki kapağı da sökersek çeşitli işlemler için elimizi kolumuzu daha rahat kasa içerisinde dolaştırabileceğiz. Bu sebepten geliniz bunu da sökelim, açmanız gereken vida bu kapağın arkâ panel ile buluştuğu noktada yer alıyor: Çıkartırken biraz zorlanabilirsiniz, geriye doğru biraz kaydırdıktan sonra daha kolay ele gelecektir.
7. Sıra geldi ön panele. Burada da fazla güç harcamadan ani bir hareketle bu kısmı çıkartacağız. Ön panelin alt bölümünden tutun ve kendinize doğru çekin, gelmezse telaşlanmayın ve biraz daha fazla güç verin. Kıracağım diye korkmakta iseniz bir de üst taraftan deneyin, mutlaka çıkacaktır.
8. O da ne? CD-ROM sürücü için boşluk bırakmamışlar. Alalım yıldız tornavidamızı elimize ve en üst bölümdeki dikdörtgen levhanın deliğine saplayalım. Kanırtalım şimdi yukarıya doğru. Evet şimdi elle tutulacak gibi. Yukarı aşağı gerçekleştireceğiniz birkaç hamleden sonra bu da yerinden kopacaktır.
9. TK-980 kasamızın güzel bir yönü de mümkün olduğunca modüler çalışma fırsatı tanıması. Kapaklardan birini sökerken hani elle çevirebilen bir vida ile çalışmıştık ya? Kasanın içerisinde ön panel tarafına doğru baktığınızda aynısından bir tane daha göreceksiniz. Sökelim şimdi o afacanı yerinden. Şimdi o vidanın sabitlediği alt bölmeyi güç kaynağı yönüne doğru çekin. Evet işte oldu, disket sürücü ve sabit diski monte edeceğimiz olayı sökmüş bulunuyoruz.
10.Kasamızın içinden çıkartıp bir kenara yerleştirdiğimiz vida torbasını açarak ilgili aparatı resimde görmüş olduğunuz şekilde kasanın alt tarafına monte etmeniz gerekiyor. Bu aparatları pul ve çivi olarak düşünebilirsiniz. Önce yuvarlağı. alt kısımdaki deliğe sokun, üzerindeki deliğe de çiviyi yerleştiriverin.
11.Kasamız böylece pek bir çıplak, pek bir metal yığını gözükmektedir. Fırsat bu fırsat
kasanın ön panelindeki led ve düğme bağlantılarını bir inceleyin.
12.Vida torbasının yanı sıra gelen kutu içerisinde bizim kızak tabir ettiğimiz aparatlar olduğunu göreceksiniz. Bunlardan 2 adedini ve DVD-ROM sürücünüzü alın, resimde gördüğünüz şekilde yan yüzeylerinden vidalayın. Bu sayede yuvasına daha rahat oturacak ve bizi kasaya vidalama zahmedinden kurtaracak.
13.Kasanın ön panelini kendimize doğru çeviriyoruz ve DVD-ROM sürücümüzü yeni
haliyle elimize alıyoruz. Burası biraz nazik olunması gereken bir adım. DVD-ROM sürücünün markası yazan ön tarafı .bize gelecek şekilde tutuyoruz ve az önce kanırtarak çıkarttığımız levhadan açılan boşluğa itiyoruz. Gittiği yere kadar kaydırıyoruz. Oh güzel, bilgisayarımızın ilk parçası yerini buldu bile.
14.9'uncu adımda yerinden söktüğümüz üniteyi ve disket sürücümüzü alalım. Resimde görüldüğü gibi (vida hizaları aynı olacak şekilde) ünitenin içerisine vidalayın. Aynısı olmasına ayrı bir ehemniyet gösterin yoksa ön paneli kapatmaya çalıştığınızda hüsrana uğrarsınız.
15.Disket sürücümüz takıldı. Pekala sıra geldi sabit diske. Bunu da alalım ve bağlantı noktaları tıpkı floppy gibi arkaya bakacak şekilde üniteye yerleştirip vidalayalım. Burada da resimdekinin aynı hizalara vidalamaya yapmaya gayret edin. Bitirince bir kenara koyun beklesin.
16.Kasamızın içerisinden çıkan soğutucu fanı alalım. Çok işimize yarayacak bu pervane ileride. Ön ve alt yüzeylerin birleştiği yerde içeride bu fanının takılacağı yeri bulun. Önce ayakları boşluklar üzerine koyup bir deneme yapın. Birkaç seferde bulacağınıza eminim. Uygun yeri bulduktan sonra hafifçe bastırarak yuvasına oturtun. Buradaki "çıt çıt" sesleri "ben yuvama oturdum" anlamına tekabül etmektedir
17.15'inci adımda pişmek üzere beklettiğimiz üniteyi alalım ve kaportacı misali kasanın altına girelim. Bu montaj sizi biraz zorlayabilir çünkü hem ünitenin tepesinden hem de yanlarından oturması gereken yuvalar bulunmakta. Dikkatli davranırsanız tek seferde yapabilirsiniz, yapamazsanız moraliniz bozulmasın denemeye devam edin. Nihayete erdikten sonra ise yapmanız gereken. işlem vidasını sıkmak olacaktır.
18.Anakartı monte etmek üzere ilk işlemlerimize başlıyoruz. Raylı sistem aracılığı ile çıkarttığımız paneli alıyoruz ve masaya yatırıyoruz. Vida paketi içerisinden çıkan metal ayakları da hazır ediyoruz. Bunları panelin üzerinde gördüğümüz deliklere yerleştireceğiz.
19.Ayaklardan birini alalım ve resimde gördüğümüz yuva yerlerinden birine yerleştirmeye çalışalım. Burası da sizi biraz zorlayabilir. Deliklerin uzak kenarları arasına bu ayakları koyun. Adaleli ellerinizle ayakları da uzak kenarlarından sıkıştırın, yuvaya yerleştirin ve bırakın. Alt kısımdaki çentikler panelin alt yüzeyine tutunmuş olmalılar. Dikkat ediniz! Resimdeki montajlama elimizdeki Gigabyte CXC anakartın mühendislik kopyası üzerine inşa edilmiştir. Sizin piyasadan alacağınız CXC bu anakarta göre kısa kenar itibari ile 3-4 cm daha küçüktür. Bu sebepten önce anakartı panel üzerine koyarak hangi ayağı nereye koyacağınızı hesaplayın.
20.Sırada yine kanırtmalık bir işimiz var. Anakartı yerleştirdikten sonra üzerindeki giriş çıkışların kullanılabilir durumda olması için yapacağız bunu. Bir önceki adımda üzerine vida yuvalarını yerleştirdiğimiz panelin üzerinde çalışmamız gerekiyor. Resimde gördüğünüz yeri elinizle aşağı yukarı hareket ettirerek yerinden sökün.
21.Kutunun içerisinden resimde gördüğünüz panel de çıkmakta. Bunu alın ve bir önceki adımda söktüğünüz yere yerleştirin. Dilerseniz bu işlemi anakartı vidalamadan önce de gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bu panelin üzerindeki USB yuvalarının kapalı oluşu. Bu kapakları da açalım ki USB portlarımızı.kullanıma sokabilelim.
22.Anakartınızı dikkatlice alın; yani avuçlamadan ve statik elektriğinizin boşalmış olmasına özen göstererek. Vidalayın raylı panel üzerine vidalayın, harika oldu bence.
23.İşlemcimizi kutusundan çıkartıyoruz. Aynı kutunun içerisindeki naylon paketin içerisinde bir de kablo var. Bunu da hazır ediyoruz, çünkü işlemci üzerindeki fanının çalışabilmesi için bu kabloya ihtiyaç var. Resimde gördüğünüz gibi kablonun ufak ucunu işlemci üzerindeki fanın yan kısmında bulunan yuvaya oturtun. Dikkat edin ters takmak için zorlamayın. Gerçi ters girme ihtimali az ama belli de olmaz.
24.İşlemcimizi alalım ve yuvasına yerleştirelim şimdi. Lakin. bunu yaparken işlemcinin ve yuvanın bölmelerine dikkat edelim. Burada 2 bölme var, birisi diğerine nazaran daha kısa, keza işlemcinin altıda aynı şekilde yapılmış. Bunları hizalayın ve yukarıdan hafif baskı uygulayın. İşlemcinin oturup oturmadığını baskı plakanın gözüküp gözükmediğini inceleyerek anlayabilirsiniz.
25.Güzel, işlemcinin de yuvasını yaptık. Şimdi fanını da takalım da sıcak basmasın. Kablonun açıkta kalan ucunu da anakartın resimde gördüğünüz bölgesine oturtun. Bu bağlantı da tek yönlüdür bu sebepten telaş etmeyin.
26.Belleğimizi (RAM) üzerindeki yongalar değmeyecek şekilde muhafazasından çıkartıyoruz. Anakarta yerleştirmeden önce ayaklarının 3 bölüme ayrıldığına dikkat ediyoruz. Aynı şekilde anakart üzerindeki bellek yuvalarının da 3 bölmeli olması dikkatinizi çekmiştir sanırım.
27.Önce anakart üzerindeki RAM yuvalarının kenarlarındaki beyaz klipsleri açıyoruz. Daha sonra belleğimizi dikkatlice tutarak ve 3 ayrı bölme olduğunu hatırda tutarak uyg
un şekilde yerleştiriyoruz. Devamında biraz bellek üzerine bastırdığımız takdirde beyaz klipslerin kendiliğinden kapandığını göreceksiniz. Eğer kapanmamakta direniyor ise elle de müdahale edebilirsiniz. Belleği yuvaya ters yerleştirmek gibi bir hatada ısrar etmeniz durumunda rahatlıkla ayakları zedeleyebilirsiniz ona göre.
28.Grafik kartımızı AGP yuvasına yerleştireceğiz. Yuvaların hangisi nedir diye karıştırıyorsanız 3'üncü sayfamızdaki yakın plan resimlere danışmanızı öneririm. Ekran kartımızı antistatik poşetinden çıkartıp hazır duruma getirelim ve resimde görüldüğü gibi serçe parmak kuyruk kısmını hafifçe dışarı itecek şekilde AGP yuvasına oturtalım. Biraz bastırmak gerekiyorsa çekinmeyin ama kuyruğa da dikkat edin.
29."Ya bu AGP slotunun ardındaki çıkıntı bela oldu kartı oturtamıyorum" demeyin çünkü hayattaki tüm çıkıntılar gibi bunun da bir amacı var. Eski anakartlarda bu çıkıntı olmadığından dolayı ekran kartını kasaya vidalarken yuvadan çıkma sorunları yaşanıyordu. Şimdi bu aparatı geriye doğru itip, ekran kartının kuyruk kesimine oturmasını sağlarsanız, bir nevi kilit yaratacaksınız ve sevgili kartınız artık yuvada kalacak.
30.Sıra ses kartımızda. Bunu da dikkatlice fazla avuçlamadan AGP yuvası ile arasında bir boşluk bırakacak şekilde ikinci PCI yuvasına takıyoruz.
31.Takacağımız son kart modem. Yani anakartımız slot olarak fazlasıyla yeterli. Yine ses kartından sonra bir PCI slotunu boş bırakıp sonraki PCI yuvasına kartımızı takıyoruz. Dilerseniz hepsini yanyana da takabilirsiniz ama hava dolaşımın daha rahat olması açısından biraz ara vermekte fayda vardır.
32.Kartlarımızı kasaya vidalayalım ki, az sonra bağlantıları yaptığımızda yerlerinden oynamasınlar. Vidalamayı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlardan en önemlisi kartın kasa ile birleştiği yerden aldığı güç ile yuvasından çıkması. Genelde kartın vida yerinin kasadan daha alçak ya da yüksek olduğu durumlar için söz konusu olan bu fırlamalık aynı kombinasyonu kullanırsanız sizin başınıza gelmeyecek yine de aklınızda bulunması iyi olur.
33.Her şey tamam ise, buraya kadar yaptıklarınızdan tamamen emin iseniz, artık paneli kasanın içerisine yerleştirebiliriz. Bunu yapabilmek için önce paneli ayağa dikin. Kasanın arka yüzü size bakacak şekilde olsun. Paneli dik tutarak ve kasa içerisindeki raylara oturacak biçimde içeri doğru itin. Eğer bir aşamadan sonra daha ileri gitmiyorsa fakat hala da açık gözüküyorsa nazikçe dışarı çekin ve aynı işlemi tekrar baştan uygulayın. Sizi anlıyorum, bu adım biraz zor gelebilir, normaldir.
34.Panelin kasa içerisine yerleştirilmesinde zorluk çekiyor iseniz, yandaki resmi bir kontrol edin. Söz konusu yuvalar bu kırmızı halka içerisinde gösterilenlerdir ve panelin buraya dik olarak girmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, ses kartınıza da dikkat etmelisiniz. Eğer paneli raya yanlış oturtup bir de üstelik itmekte ısrar ederseniz sonu iyi olmayacak ve ses kartınızın kırılmasına kadar varacaktır.
35.Sonuç itibari ile her şey yolunda gitti ise eğer, kasanızın resimdeki gibi gözükmemesi için bir sebep yok. Paneli kasaya vidalamayın, bakalım çalışacak mı? Aksi takdirde tekrar paneli çıkartmak zorunda kalabiliriz. Aynı işi, tekrar tekrar yapmanın bir anlamı yok ne de olsa.
36.Anakartımız ile gelen kablolarla tanışsak iyi olacak. Böylece az sonra bağlantıları yapmaya başladığımız zaman zorluk çekmeyiz. Resimde en solda görülen DVD-ROM sürücümüzü bağlayacağımız normal IDE kablosu, ortadaki sabit diskimizi bağlayacağımız UDMA 66 kablosu, en sağdaki ise disket sürücümüzün anakart ile bağlantısını sağlayacak olan kablo. Bunların üzerinde birer kırmızı yol bulunmasına ve uçlarında da geniş yüzeyde birer çıkıntı bulunmasına dikkatinizi çekerim.
37.Diğer resimde de güç kaynağından gelen 3 türde kablo görmekteyiz. Bunlar cihazların çalışması için gerekli olan elektrik akımını taşıyan kablolar. Bunları da sırasıyla tanıştırmak gerekirse; en soldaki anakarta girecek olan ATX bağlantı noktası, ortadaki DVD- ROM, Sabit disk ve kasa fanına akım verecek arkadaş, en sağdaki ise disket sürücümüzün elektrik açlığını giderecek.
38.Artık kasa içinde çalışmaya başladık hadi hayırlısı olsun. Önce disket sürücümüzün kablosunu anakart üzerindeki yuvasına yerleştiriyoruz. Dikkat edin ters yönde zorlama yapmayın, diğer tüm veri kablolarında olduğu gibi bu da tek şekilde yuvaya yerleştirilebilir. Kablonun kımızı yollu tarafı kasanın. üst yüzeyine yakın olacak şekilde bağlantı doğru bağlantıdır.
39.Aynı kablonun diğer ucunu da disket sürücümüze takacağız. Burada da kırmızı veri yolunun disket sürücünün güç bağlantı noktasından tarafta olmasına dikkat edin.
40.UDMA-66 kablomuzun mavi ucunu alıyoruz. Anakart üzerinde de aynı renkli yuvaya bularak kablomuzu bu yuvaya oturtuyoruz. Canım çekti siyahı takıyım demeyiniz zira 80 yollu UDMA-66 kablosunda anakarta bağlanacak olan uç mavi renkli olandan gayrisi değildir. Ayrıca sabit disk üzerindeki Master/Slave ayarları ile de oynamayın, oynadı iseniz tekrar master konumuna getirin.
41.Aynı kablonun diğer ucunu da sabit diskimize takmalıyız ki veriler anakarta geçerek işlenebilsin. Burada da kırmızı renkli veri yolunun sabit diskin güç bağlantı noktasından tarafta olmasına dikkat edin.
42.Sıra geldi DVD-ROM sürücümüzün veri bağlantısını gerçekleştirmeye. Bunun için 36'ıncı adımda gösterdiğimiz IDE kablosunu alıyor ve her hangi bir ucunu anakart üzerindeki beyaz yuvaya yerleştirmeye çalışıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar da diğerleri ile aynı, fazla zorlamamak, kımızı veri yolunun yukarıda olduğuna emin olmak.
43.Aynı kablonun diğer ucunu da DVD- ROM sürücümüze takmalıyız ki kullanabilelim. Burada da kırmızı renkli veri yolunun sabit diskin güç bağlantı noktasından tarafta olmasına dikkat edin.
44.37'inci adımda tanıştırdığımız disket sürücünün güç kablosunu aygıta takacağız. Ancak bu işlem çoğu yeni başlayanın en çok hata yaptığı yerdir. Bu yüzden dikkatli olun ve bağlantının resimdeki gibi yüksek taraf üste gelecek şekilde yapılmasına özen gösterin.
45.Sabit disk sürücüsüne uygun güç kablolarından birini alın ve yuvasına yerleştirin. Bu bağlantı da ancak bir şekilde gerçekleşebilir. Eğer taktıktan sonra sökmeniz gerekirse biraz asılmanız gerekebilir. Yalnız bunu yaparken aparatın iki yanından bastırmanız daha kolay sökmenizi sağlayacaktır.
46.Hazır o taraflara gitmişken şimdi bir de kasamızdaki ekstra fanın bağlantısını yapalım. Eğer resimdeki gibi bir kombinasyon tercih etti iseniz aynı güç bağlantı kablosunun devamında bir adet boş kaldığını göreceksiniz, bunu da alın ve fanın uygun bağlantısı ile bir yastıkta kocatın.
47.Herkesin canı can da DVD'nin ki patlıcan mı? Tıpkı sabit diskinkine benzeyen bir uç bulun, bunu da DVD-ROM sürücünün veri kablosu yanındaki yuvaya oturtun.
48.Montaj işinin neredeyse sonuna geldik sayılır. Güç kaynağımızdan gelen anakart bağlantı uçunu alalım ve anakart üzerindeki yuvasına yerleştirelim. Tek yönlü bir bağlantı olmasına karşın, deneyimlerimiz bazı arkadaşların bunu bir şekilde buraya saplayabildiklerini de göstermiştir. Doğru dahi oturtsanız son hamle için biraz bastırıp "çıt" efektini hissetmeniz gereken, bir adımdır bu.
49.Kasanın led ve düğme bağlantılarını da sayfa 3'te olduğu gibi gerçekleştirin. İsterseniz anakart kitapçığından da yapabilirsiniz. Kasamızın içerisindeki tüm bağlantıları tamamladık. Şimdi ortalarda gezen kabloları uygun bulduğumuz boşluklara yerleştirelim. Böylelikle hava dolaşımını engelleyecek şeyleri de ortadan kaldırmış oluyoruz.
50.Kasayı dik duruma getirin ve DVD- ROM sürücü üzerindeki ses bağlantı noktasını bulun. Ses kartı ile birlikte gelen kablonun bir ucunu buraya sokun.
51.Aynı kablonun diğer ucunu da ses kartı üzerindeki CD-IN yuvasına yerleştirin. Böylece 2 hamlede sürücü ile ses kartı arasındaki bağlantıyı tamamlamış oldunuz.
52.Artık dış bağlantıları da yapma zamanı gelmiştir. Önce işe klavye ile başlıyoruz. Gördüğünüz gibi klavyemizin ucundaki kablo mor renkte. Kasanın:arkasında aynı renkli anakart girişini bulunuz ve çok çok dikkatli şekilde yuvasına yerleştirin. Zira PS/2 denen bağlantı noktasının erkek ucu çok narindir ve derhal eğilir, bükülür, kırılır niteliktedir.
53.Microsoft faremizin ucu yeşildir, Kasanın arkasında klavyeyi bağladığımız yerin hemen yanı başında bu renk bir yuva bulunmaktadır, demek ki bunun yeri burasıdır. Peki ne yapıyoruz? Yuvasına yerleştiriyoruz.
54.Creative FPS 1000 4+1 hoparlör setimizin içinden çıkan kablolardan birinin ucu yeşil renktedir, bunu da kasamızın arka bölümünde bulunan. ses kartımızın yeşil renkli çıkışı ile buluşturuyoruz.
55.Ön hoparlörleri bağladık, ama ya arkalar? Creative FPS 1000 4+1 hoparlör setimizin içinden çıkan siyah uçlu ve üzerinde Rear yazan kablomuzu da az önceki bağlantının hemen yanındaki siyah çıkıştan gerçekleştiriveriyoruz.
56.Görüntü olmadan bilgisayar bir anlam ifade etmeyeceğine göre bu bağlantıyı da yapmamız gerekmekte. Bunun için de mönitörümüz ile birlikte gelen kabloyu kullanacağız. Bunun kasa üzerindeki birleşme noktası ise en üstteki (ekran) kartımızın mavi renkli bölümü olmakta. Taktıktan sonra yanlardaki vidaları da hafifçe sıkalım ve bir kazaya sebebiyet vermeyelim.
57.Oh! En sonunda bilgisayarımıza akım verme sırası da geldi. Kasa ile gelen kablomuzun bir ucunu resimdeki noktaya diğerini de elektrik prizine takıyoruz.
58.Ön paneldeki düğmelerin işlev kazanabilmesi için önce üst kapağı kapatıyoruz, bunu takiben ön paneli aynen-söktüğümüz biçimcide yerine monte ediyoruz.